“Gözüyle Kartal Avlayan Yazar Yaşar Kemal” Zülfü Livaneli – BuMesele

“Gözüyle Kartal Avlayan Yazar Yaşar Kemal” Zülfü Livaneli

Kitabın Yazarı: Ömer Zülfü Livaneli

Yayınevi: Doğan Kitap

Kitap Türü: Biyografi-Otobiyografi

Yayım Yılı: 2016

Sayfa Sayısı: 248

Arka Kapak Bilgisi

“Yaşar Kemal’in çevresinde esen, sanki kişiliğinin ve bedeninin ayrılmaz parçası olan, gittiği her yere, girdiği her mekâna, sanki onunla doğmuş gibi farkında olmadan taşıdığı bir rüzgâr vardı. İster yabancı ister bizden, ister köylü ister kentli, ister kadın ister erkek, herkesi etkisi altına alan bir rüzgârdı bu. Unutulmaz roman  kahramanlarından Yel Veli gibi sürekli koşarak ölümden kaçmak istediği için oluşmuyordu bu rüzgâr. Koca gövdesiyle onu da, yanındakileri de bazen lodos gibi sersemletiyor, bazen garbi yeli gibi ferahlatıyor, bazen şiddetlenip çevresinde ne varsa önüne katıp sürüklüyordu.”
Zülfü Livaneli kırk dört yıllık dostluğun penceresinden Yaşar Kemal’i anlatıyor. Edebiyat sohbetleri, türküler, anılar birbirini kovalarken Yaşar Kemal’in edebi kişiliği ile siyasi duruşu da ayrıntılı bir şekilde yer alıyor bu kitapta.
06Gözüyle Kartal Avlayan Yazar Yaşar Kemal

Cumhuriyet’in ilanına 23 gün kala 6 Ekim 1923 tarihinde doğan Yaşar Kemal 28 Şubat 2015 tarihinde hayatını kaybetti. Bugün usta yazar Yaşar Kemal’in 95. yaş günü.

Bu büyük yazarın kitaplarından birini hala okumamış olmam büyük bir eksiklik bundan eminim. Zülfü Livaneli’nin şimdiye dek okuduğum Huzursuzluk, Serenad ve Elia ile Yolculuk kitaplarına hayran kalmıştım. Elia ile yolculuk da biyografik bir eserdi ve çok içten kaleme alınmıştı. Bu kitabında da aynı tadı aldım ve Yaşar Kemal’i de biraz olsun tanıma fırsatı buldum. Kitaplarını da okuyarak devam edeceğimden eminim.

Zülfü Livaneli’nin biyografi olarak kaleme aldığı eser, Yaşar Kemal ile olan 44 yıllık dostlukları üzerine kurulu. Kitabı okurken önemli iki yazarın hayatları ile ilgili birçok şey öğreniyorsunuz. Yaşar Kemal’in Shakespeare, Cervante, Moliere, Homeros okuduğunu ve sevdiğini öğreniyoruz. Chaplin ve Cehov’u bir tuttuğunu.

Atatürk’ü seven ama Kemalist olmayan Yaşar Kemal’in Kürtler için ne düşündüğünü, solcu olup olmadığını, aldığı ödülleri, ülkemizi yurt dışında nasıl güzel temsil ettiğini, kitaplarının birçok dile çevrildiğini, ne kadar önem verilen ve bilinen bir yazar olduğunu, yargılanma süreçlerinde neler yaşadıklarını, kimi zaman anlatımdaki içtenlik nedeniyle tebessüm ederek, kimi zaman yaşanılanlara üzülerek okudum.”

Sadece onların hayatıyla ilgili şeyler de değil üstelik. John Lennon’u kim öldürdü, Mark Chapman kimdir gibi bir sürü konuya değinilmiş. Kitabı okuduktan sonra Zülfü Livaneli ve Yaşar Kemal’in güzel dostluklarına da gıpta ettim. Vefatının ardından dostu ile ilgili böyle içten bir kitap yazmış olmasına hayran kaldım.

Kendi adıma umarım usta yazar Yaşar Kemal’in kitaplarını da okur ve sizlerle paylaşabilirim. Hepinize keyifli okumalar dilerim.

Eserde Geçen Satırlardan;

“Yıllar içinde duyarlılıkla duygusallık arasındaki uçurumu anlatmanın ne kadar zor olduğunu öğrendim.”

“Zaten bu ülke her konuda fikir beyan edenler genellikle, kitap okumuyor.”

“Yaşar Kemal’in köylüyü yücelttiği doğru değildir; onun romanlarında yiğitlere, namuslu insanlara olduğu kadar, hilekârlara, korkaklara, arkadan vuranlara, hırsızlara, dedikoduculara da rastlanır.”

“Özellikle onun ölümünden sonra resmi bir ideoloji haline büründürülen Kemalizm, Mustafa Kemal’e yapılan en büyük kötülüktür.”

“İnsanın başına gelen en önemli iki olay doğum ve ölüm, yaşamını en derinden etkileyen, değiştiren iki kişi de anası ve katilidir.”

“Bu devlet bütün düşünce suçlularını serbest bıraktığı ve faili meçhul cinayetlerin katillerini bulduğu gün, saygın bir devlet olma yolunda adımlar atmaya başlayabilir.”

“Toplumların uygarlık derecesi, kültür verdikleri önemle anlaşılır. Gelişmiş toplumlarda beyin gücü, kas gücünün önündedir.”

Bu yazıyı paylaşın!

Bir Yorum Ekleyin

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

error: Copyright © BuMesele.com / İzinsiz kullanılamaz.