Hamileliğin 3. Ayı İçin Öneriler ve Beslenme
|3. ay önerileri yazıma hoş geldin anne! Her ay öneri yazılarım devam edecek. 1. ay yazısı için “Hamileliğin 1. Ayı İçin Öneriler ve Beslenme” ve 2. ay yazısı için “Hamileliğin 2. Ayı İçin Öneriler ve Beslenme” başlıklı yazılarını okuyabilirsiniz.
Bu yazılar benim kendi hamileliğim sırasında öğrendiğim bilgilerden ve yaşadığım tecrübelerden oluşuyor. Sizler de yaşadıklarınızı, başınıza gelenleri yorum olarak paylaşın ki diğer anne adayları da sizin yaşadıklarınızı görsün ve akıllarına takılan sorulara yanıtlar bulsunlar, kendilerini yalnız hissetmesinler. Üçüncü ay yazısı ile devam ediyoruz.
İlk üç ay gebelikte en önemli ve riskli dönem diye bilinir. Bu yazıda genel hatları ile tüm hamileliğiniz boyunca yemenizde fayda olacak besinlerin genel olarak çerçevesi oluşturulacaktır. Bunların kimilerini zaten hayat boyu yemeyi tercih ediyor olabileceğiniz gibi kimilerini yemeyi, içmeyi asla sevmiyor olabilirsiniz. Önemli olan 3. ay ile birlikte bazı alışkanlıkları edinmeye başlamak ve karnınızda büyüyen bebeğiniz için elinizden gelenin en iyisini yapmaya çalışmaktır. Hiç değilse biz yapabileceklerimizi yapalım değil mi:)) (Ben hiç yemediğim sarımsağı bile yemeye başlamıştım, inanılır gibi değil.)Mide bulantılarınız bu dönemde büyük bir ihtimalle devam ediyor, şanslı olanların ise azalmaya başlamış olabilir. Süt ve süt ürünleri, ihtiyacınız olan mineral ve vitaminler açısından zengin olduğundan, tüketmeyi ihmal etmemeniz gereken besinlerin başında geliyor. Bazı hamileler süt sevmeyebilir. Böyle bir durum varsa yoğurt, peynir ve kefir miktarını artırarak ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz.Her gün bir avuç faydalı yağlar içeren, ceviz, fındık ve badem tüketmeyi ihmal etmeyin. Bu aydan sonra, (16. hafta gibi) doktorunuzun demir takviyesi için ilaç vermesi muhtemeldir. Bu ilaçlar kabızlık problemlerini de beraberinde getirebilir. Bu nedenle probiyotik açısından zengin olan yoğurt ve kefiri sevmiyorsanız bile hayatınıza almaya başlayabilirsiniz.
Bebeğin sinir sisteminin oluşması için B grubu vitaminleri, özellikle B6 ve B12 vitaminleri büyük önem taşır. Bu da protein kaynaklı besinlerin alımı ile sağlanır. Bebeğin anne karnında büyümesinde kasların gelişiminde önemli rol oynayan proteinleri almanın en iyi yolu kırmızı et tüketmektir. Et grubu sadece protein değil, magnezyum, demir, çinko, fosfor ve A vitamini gibi gerekli değerleri de içerir. Bunun yanında, peynir, yumurta ve balıkta da B12 vitamini bulunur. Haftada en az bir ya da iki kez balık tüketmeye çalışın. Balık hiç yiyemiyorsanız, omega 3 eksikliği için doktorunuza danışmayı unutmayın.Basit karbonhidratlar beslenme uzmanlarının uzak durmamızı önerdikleri gıdalar arasındadır. Bunun nedeni vücudun çalışmadan enerjiye çevirebildiği kaynaklar olmalarıdır. Ancak düşük glisemiks indeksine sahip ve lifli olan kompleks karbonhidratlar bunların dışındadır. Vücut, bunları enerjiye çevirmek için çalışmak durumunda kalır, lifli beslenmiş olur ve daha tok hisseder. Kompleks karbonhidrat kaynakları olarak elma, mercimek, karabuğday, yulaf ve kepek sayılabilir.
Çinko kaynağı olan ve bebeğin beyin gelişimi için faydalı olan ceviz, badem ve kabak çekirdeğini tüketmeyi ihmal etmeyin.Meyve kimi insanların vazgeçemediği kimilerinin de benim gibi hiç aramadığı bir besindir. Mevsiminde tüketilecek meyveler iyi bir vitamin ve karbonhidrat kaynağıdır. Ancak meyvelerin suyunu sıkmak yerine posalı olarak yemeği tercih etmeniz gerekir. Çünkü suyu sıkılan meyve basit şekere dönüşür bu nedenle faydalı bir şey yapmak isterken daha çok zarara uğrarsınız. Ayrıca şekeri hızlı yükselten meyveyi yerken yanında protein ile birlikte tüketmek daha faydalıdır. Örneğin yoğurt içine elma ya da muz dilimlemek, meyveyi süt ile birlikte tüketmek gibi. Sebze ve meyveleri mevsiminde tüketmek önemlidir ara ara yineleyelim.Sebzeleri tüketirken dikkat edilmesi gerek diğer bir konu da iyi yıkanmış olmalarıdır. Bu nedenle hamilelere, nasıl yıkandıklarından emin olunamayacağı için genellikle dışarıda salata yemeleri tavsiye edilmez. Sebzeler de vitamin, mineral deposu ve lifli gıdalardandır. Özellikle C vitamini açısından zengin olan sebzeler demir emilimini artırır.
Gebelik öncesi ve gebeliğin ilk üç ayında bebek için önemli olan folik asitin önemini artık biliyoruz. Yeşil yapraklı sebzeler A Vitamini ve folik asit açısından zengindir. Demir eksikliğini yaşamamak için yemeklerle birlikte çay, kahve içmemeye ve kuru üzüm, kırmızı et, yumurta gibi besinleri tüketmeye dikkat etmek gerek.Balık, ceviz ve bademde bulunan Omega 3, zeytin yağında bulunan Omega 9 yağları da tüketilmesi gereken yağlardandır. Hamileliğin 4. Ayı İçin Öneriler ve Beslenme Yazısı İçin tıklayabilirsiniz.