HamileliÄŸin 4. Ayı İçin Öneriler ve Beslenme – BuMesele

Hamileliğin 4. Ayı İçin Öneriler ve Beslenme

4. ay önerileri yazıma hoş geldin anne!

(Bu arada; 1. ay yazısını “HamileliÄŸin 1. Ayı İçin Öneriler ve Beslenme”, 2. ay yazısını “HamileliÄŸin 2. Ayı İçin Öneriler ve Beslenme” 3. ay yazısını “HamileliÄŸin 3. Ayı İçin Öneriler ve Beslenme” linklerinden okuyabilirsiniz.)

Bu yazılar benim kendi hamileliğim sırasında öğrendiğim bilgilerden ve yaşadığım tecrübelerden oluşuyor. Sizler de yaşadıklarınızı, başınıza gelenleri yorum olarak paylaşın ki diğer anne adayları da sizin yaşadıklarınızı görsün ve akıllarına takılan sorulara yanıtlar bulsunlar, kendilerini yalnız hissetmesinler. Dördüncü ay yazısı ile devam ediyoruz.

Artık 4.aya geldiğinize göre büyük bir ihtimalle bulantılarınız bitti bitiyor. Umarım sizinki de azalmış ve bitmiştir. O günler gerilerde kaldı, hayırlı olsun zorlu ilk üç ay bitti.

İkinci trimester olarak adlandırılan ikinci üç aylık dönemde, riskli olarak adlandırılan ilk üç aylık dönem geçtiği için anne adayları biraz daha rahat oluyorlar. Bu dönemde aşermeler bol bol olabilir. Ben normalde daha çok aşerirdim, hamilelik beni pek etkilemedi.

Etrafımda gördüğüm duyduÄŸum izlenimlerden yola çıkarak 2017 yılında bir yazı yazmışım; “Hamilelere Söylenen 10 KliÅŸe Cümle” biraz gülmek isterseniz bakabilirsiniz. Ben de duymaya baÅŸladım bizzat 🙂 doÄŸruymuÅŸ izlenimlerim. Varsa sizin duyduklarınız siz de paylaşın.

Gelelim 4.ay beslenmesine. Bu dönemde bebek biraz da hızlı büyüyor. 5-10 gramlık bebek 100 gramı geçiyor. Çevrenize mümkün olduÄŸunca kulak asmamaya çalışın. Çok kolay olmasa da deneyin 🙂 Dengeli ve yeterli beslenin kâfi. Hamilesiniz diye iki kiÅŸilik yemek zorunda deÄŸilsiniz unutmayın. Yok ben çok yemek istiyorum diyorsanız da yiyin ama çok yemeyin 🙂 “Hamilelikte Kaç Kilo Alınmalı” baÅŸlıklı yazımda tavsiye edilen aralıkları yazmıştım. Tabi bunlar benim araÅŸtırdığım bilgilerin derlemesi ve doktorların genel tavsiyesi. Yine de siz bilirsiniz, sonuç olarak ara ara hatırlattığım gibi bu yazılar, hem kendim için yaptığım araÅŸtırmalar sonucunda elde ettiÄŸim hem de yaÅŸadıklarımdan oluÅŸan bilgiler. Herhangi bir saÄŸlık sıkıntınız varsa doktora danışmak her zaman en doÄŸru yoldur. Devam ediyoruz.

İkinci trimesterda folik asit kullanımı doktorunuz tarafından yeterli bulunursa ilaç olarak alımı durdurulabilir. Yine de besinlerden almaya devam etmek önemlidir. Mercimek, brokoli ve yeşil yapraklı sebzeler folik asit içeren gıdalardır.Bebek bu dönemde büyüdüğü ve her şeyini anneden karşıladığı için annenin, kalsiyum ve fosfor değerlerinin de iyi olması gerekiyor. Önceki ay yazdığım yazılarda olduğu gibi süt, peynir, yoğurt, kefir gibi besinleri tüketmiş olmanız, bu aylarda işinize yarayacak. Kalsiyum ve D vitamini içeren besinleri yemeyen vejateryan beslenen anne adaylarında daha çok görülecek olan mineral kaybı için doktorunuza danışmayı ihmal etmeyin.

Demir ilaçları 4. ay ile birlikte büyük ihtimalle başlar. Benim ilk testlerimde iyi olmasına rağmen 4. ay ile depolardaki azalma nedeniyle, sabahları aç olarak içilen demir takviyesi doktorum tarafından başlatıldı. Bu dönemde ilaç alınmaya başlasa da yumurta, et, kuru baklagiller, yeşil yapraklı sebzeler, fındık, fıstık gibi besinleri yemeye devam etmek gerekiyor.4. ayda annenin ve bebeğin sağlığı için gerekli olan çinko, iyot, A, B6, C ve D vitaminlerini alabilmek için; süt ve süt ürünleri, yumurta, et, balık, iyotlu tuz, tahıllar, havuç, yeşil biber, kırmızı biber, ıspanak, domates, patates, avokado, yeşil yapraklı sebzeleri yemeyi ihmal etmemek gerekiyor.Avokado çokça tavsiye edilen ve bu dönemde yenmesi gereken bir besin olarak sayılıyor. Ben de bu kervana girdim ve avokado almış bulundum. Daha önce de söylediğim gibi meyve seven biri değilim ama bu beni meyveden tamamen uzaklaştırdı. Siz de benim gibi sevmiyorsanız, ben avokadoyu ezip yoğurt, limon ve zeytinyağı ile karıştırarak öğlen yemeklerinde yediğim salata üzerine sos olarak kullanmış o şekilde tüketmiştim. Naçizane bir tavsiye.

Bu dönemde D vitamini damlası ve demir ilacına başlamıştım, doktorum multi vitamin takviyesine gerek duymamıştı. Genelde; yemek yemede problem yaşayanlarda, maalesef sigara ve alkol tüketenlerde, vejateryan ve veganlarda ya da çoğul gebeliklerde ihtiyaç duyulduğunu söylemişti. Tabi sizde de duymuş olabilir sıkıntı yok multi vitamin vitamindir, iyidir 🙂 Bende gerek yok demişti ancak sağlık ocağı tarafından verilen multi vitamini almaya başladım. Çünkü saç dökülme sorunu yaşıyorum ve zaman zaman çok halsiz hissediyorum.

Hamileliğin 5. Ayı İçin Öneriler ve Beslenme Yazısı İçin tıklayabilirsiniz.

Bu yazıyı paylaşın!

Bir Yorum Ekleyin

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

error: Copyright © BuMesele.com / İzinsiz kullanılamaz.