HamileliÄŸin 6. Ayı İçin Öneriler ve Beslenme – BuMesele

Hamileliğin 6. Ayı İçin Öneriler ve Beslenme

6. ay önerileri yazıma hoş geldin anne!

(Daha önceki aylar ile ilgili yazılara; 5. ay, 4. ay, 3. ay, 2. ay ve 1. ay linklerine tıklayarak ulaşabilirsiniz.)

Bu yazılar benim kendi hamileliğim sırasında öğrendiğim bilgilerden ve yaşadığım tecrübelerden oluşuyor. Sizler de yaşadıklarınızı, başınıza gelenleri yorum olarak paylaşın ki diğer anne adayları da sizin yaşadıklarınızı görsün ve akıllarına takılan sorulara yanıtlar bulsunlar, kendilerini yalnız hissetmesinler. Altıncı ay yazısı ile devam ediyoruz.Beşinci ve altıncı aylar hamileliğimin en enerjik ve rahat aylarıydı diyebilirim. Unutmayın ki bu benim için geçerli olan bir durum. Siz daha iyi de hissedebilirsiniz daha kötü günler de geçiriyor olabilirsiniz. Daha kötü hissediyorsanız demeyin ki neden böyle! Doktorunuz herhangi bir sıkıntı olmadığını söylüyorsa endişe edecek bir şey yok demektir. Değişen hormonlar her anne adayında farklı etkilere neden olabiliyor, kafanızı takmayın mümkün olduğunca rahat olmaya çalışın.

Bu ayda kilo alımınız artmış olabilir. Moralinizi bozmayın biraz daha dikkat etmeye çalışın ve haftada en az 2-3 kez tartılın. Yalan yok, ben hamileliÄŸimi öğrendiÄŸim günden beri neredeyse her gün olmadı gün aşırı kesin tartılmışımdır 🙂 Yok artık diyebilirsiniz ancak çok kilo almayı istemediÄŸim için başından beri kontrollü gitmeye çalışmıştım. 6. ayımda sadece örnek olsun diye söylüyorum toplam 6-6,5 kilo almıştım. “Hamilelikte Kaç Kilo Alınmalı”  adlı yazıma bakarak  siz de takibinizi yapabilirsiniz. Ben kendi deÄŸerlerime göre en fazla 11-15 kilo arasında kilo almalıyım. Bakalım son aylarda ne kadar artacak hedefe ulaÅŸabilecek miyim!

6. ayda beyin gelişimini etkileyen iyotu almak için, iyotlu tuz kullanımına dikkat etmekte fayda var. Tabi iyi olacak diye çok da eklememek lazım. Neticede tuz ödem yapar, su tutar ve vücudu şişirir. Bu da en son isteyeceğimiz şeylerden.Her zaman olduğu gibi hamilelikte de dengeli beslenme dedik hep şimdiye kadar. Denge derken, proteini, vitamini, karbonhidratı ayırmadık. Eksik karbonhidrat alımı da iyi bir şey değil, bebeğin beyin gelişimini olumsuz etkilediği ile ilgili bilgiler var. Burada önemli olan doğru karbonhidrat tüketmek. Kolay olmayan kompleks karbonhidratların tüketimi doğru olacaktır.

Beyin gelişimi için önemli bir diğer besin de ceviz. Daha önceki aylara ilişkin yazılarda da hep yer vermiştim. Kuru yemişler önemli. Ceviz, badem ve fındık en önemlilerinden. Gün içinde 2-3 ceviz 5-6 badem yemek tüm hamilelik için fayda sağlayacaktır. Ben ara ara unutsam da uzunca bir süre yemeye çalışmıştım.Genelde uzak durulması gereken, hamilelikte ise mümkünse hiç tüketilmemesi gereken bir grup var ki; o da paketli gıdalar. Paketlenmiş gıdaların neredeyse hepsinde glikoz şurubu ve şeker ilaveleri var. Bu nedenle biliyorum ki hiç kolay değil ama ne kadar yapabilirsek o kadar iyi, uzak duralım.

Bu ayda reflüye meyilli bir bünye iseniz sizi zorlayabilir. Korunmak için daha hafif yemekler yemeye çalışın. Kızartmalardan mümkün olduğunda uzak durun, fırında pişirilmiş ve haşlanmış yemekler her zaman daha iyi hissetmenizi sağlayacaktır.

En önemli konulardan biri de şüphesiz sıvı tüketimi. HamileliÄŸin başından beri doktor tavsiyem 2,5-3 lt su içmem yönündeydi. Uzunca bir süre bunu baÅŸarabildim. Ancak yapamadığım zamanlar da tabi ki oldu. Åžimdilerde tam olarak ölçebilmek adına 2 tane 1,5 lt’lik su ÅŸiÅŸesini evde ya da iÅŸ yerinde sürekli yanımda gezdiriyorum ki takip edebileyim. Telefona yüklenen ‘su içme hatırlatıcı’ programlar da var. Belki o da yardımcı olabilir. Siz de kendinize en uygun takip ÅŸeklini bulup içtiÄŸiniz su miktarına dikkat etmelisiniz.

Bu yazıyı paylaşın!

Bir Yorum Ekleyin

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

error: Copyright © BuMesele.com / İzinsiz kullanılamaz.