“Yakıcı Sır” Stefan Zweig
Kitabın Yazarı: Stefan Zweig
Yayınevi: İş Bankası Kültür Yayınları
Kitap Türü: Roman
Yayım Yılı: 2017
Sayfa Sayısı: 88
Arka Kapak Bilgisi
Kısa bir tatil için Avusturya Alplerine giden bir baron, zamanını zararsız bir flörtle renklendirmenin yollarını aramaktadır. Kendine fazlasıyla güvenen ve gönül maceralarına her zaman açık olan bu müzmin kadın avcısı, kısa sürede kendisine bir av bulmakta hiç zorlanmayacaktır. Tanışıp yakınlaşmak istediği kadının on iki yaşındaki oğluyla ahbaplık kurarak işe koyulur. Yakıcı Sır annesini elde etmek isteyen bu narsist çapkın tarafından kullanılan bir çocuğun hikâyesidir aslında. Ne var ki, yetişkin dünyası bazen masum çocuklara büyüklere göründüğünden çok daha berrak görünmektedir…
Yakıcı Sır / Stefan Zweig
Yazarın okuduğum her kitabı için, ilgi çekici ve sade üslubunu devam ettirdiğini söyleyebilirim. Tabi çeviri eserlerde bunu söylerken çevirmenin başarısını da göz ardı etmemek gerekiyor. Yazarın en sevdiğin eserlerinden biri olan “Korku” kitabının çevirmeni İlknur İgan tarafından çevrilmiş bu eseri de.
Kitabın baş kahramanları önemli bir hastalık geçirmiş olan on iki yaşındaki Edgar, güzel annesi ve çapkın baron. Kitabın konusunu ve olayların işlenişini “Korku” adlı kitabı ile yer yer benzettim. İnsan psikolojisinin her anını başarılı bir şekilde anlatan yazar, bu kitapta da her karakterin içinde yaşadığı korkuları, kızgınlıkları, ikilemleri ve pişmanlıkları, yine son derece başarılı bir şekilde hissettirmiş.
İnsanın yaşı, unvanı ya da hayattaki rolü ne olursa olsun bazen yanlış yola yönelebilir. Etrafındakileri hatta bazen en sevdiklerini kırıp dökmeyi göze alacak kadar hem de. Bazısı isteyerek, bazısı kendine hakim olamayarak. Önemli olan bir şekilde tamamen gözleri kapatmamak ve doğru yolu tekrar bulmak.
Küçük Edgar’ın annesi için verdiği mücadele, doğru bildiklerinin peşini bırakmaması, yaşından olgun tavırları hayranlık verici.
Yazarı, hikayelerini, anlatım tarzını seviyorum. Bir de bu yazarı neden seviyorum, sanırım artık tam olarak biliyorum. Herkesin ikinci bir şansı hak ettiğine inanması, insana umut ve mutluluk veriyor da ondan. Keşke kendi ve eşi için de öyle düşünseydi, belki o zaman çok daha fazla güzel eserini okuyabilirdik.
Eserde geçen satırlardan;
“Çocukları kandırmak, kimsenin kalplerini kazanmak için uğraşmadığı bu masumların gözünü boyamak, ne kadar da kolaydı.”
“Oyunun hakkını veren biri için çekici olan, mücadele etmek, karşısındakini o her şeyin farkındayken ele geçirmektir.”
“Nefret, onun çocuk kuvvetini çelikleştirmişti. Hiçbir şeyden haberi olmayan o, şimdi bir sırla elleri kolları bağlanan diğer ikisinden daha güçlüydü.”
“Sana ne vaat etti bilmiyorum. Ama sözünü tutmayacağını biliyorum. Kendini ondan korumalısın. İnsan birine yalan söylüyorsa, başkasına da söyler.”
İlgili Yazılar
-
“Türkan” Ayşe Kulin
Yorum yapılmamış | Tem 13, 2017 -
“Bir Adam Girdi Şehre Koşarak” Tarık Tufan
Yorum yapılmamış | Eyl 6, 2017 -
“Sessizlik ve Gürültü” Nihad Siris
Yorum yapılmamış | Ağu 6, 2018 -
Nihan Kaya “Bütün Çocuklar İyidir” Kitap Yorumu
Yorum yapılmamış | Ağu 18, 2020